Home / Cine-Tv / A ÎMPLINIT 104 ANI

A ÎMPLINIT 104 ANI

De două ori câștigătoare a premiului Oscar, actrița care i-a dat viață faimosului personaj Melanie Wilkes în „Gone with the Wind” a împlinit 104 ani pe 1 iulie 2020.

De Havilland, care locuiește în Paris, este unica supraviețuitoare din distribuția clasicului din 1939. Olivia a jucat în celebrul lungmetraj alături de Vivien Leigh și Clark Gable.

Deși a fost nominalizată la Oscar pentru peformanța din „Pe aripile vântului”, De Havilland a trebuit să aștepte până în 1946 pentru a ridica primul ei trofeu, când a câștigat râvnita statuetă pentru Cea mai bună actriță cu prestația din „To Each His Own”. Iar trei ani mai târziu, era răsplătită pentru rolul din „The Heiress”.

De Havilland a primit, de asemenea, o distincție specială în 2017, când a devenit cea mai în vârstă persoană care a primit titlul de ”Damă comandant”.

Havilland a spus pentru People atunci că este “extrem de mândră că regina mi-a acordat titlul de ‘Dame Commander of the Order of the British Empire’. Să primesc această onoare înainte de a împlini 101 ani este cel mai frumos cadou”.

Olivia de Havilland s-a născut în 1916 în Tokyo, iar mai târziu s-a mutat în California cu familia.

A fost subiectul principal în două scandaluri din epoca de aur a Hollywood-ului: zvonurile referitoare la o posibilă relație cu celebrul actor australian Errol Leslie Flynn și rivalitatea care a durat toată viață între ea și sora sa mai mică, celebra Joan Fontaine (născută Joan de Beauvoir de Havilland), câștigătoare a premiului Oscar pentru “Suspicion”.

Cele două dețin recordul pentru singurele rude din istorie care au câștigat premiul Oscar pentru Cea mai bună actriță.
Însă relația dintre Olivia și Joan a fost întotdeauna tensionatăÎncă din copilărie, cele două au fost într-o competiție permanentă. Olivia a fost prima care și-a urmat visul de a deveni actriță, motiv pentru care Joan a invidiat-o. Mama lor îi dădea mai multă atenție lui Joan, care era mai bolnăvicioasăînsă în momentul în care Fontaine a primit o ofertă din partea studioului Warner Bros., se pare  a fost sfătuită  nu semneze contractul, pentru  acea companie era “studioul Oliviei”, potrivit hollywoodreporter.com.

Cele două nu și-au vorbit ani de zile și au existat multe momente surprinse de camerele de filmat în care se ignorau în public.
Se pare  relația lor nu a fost complet refăcută nici până la moartea lui Joan, în 2013.

Actrița a fost descoperită de regizorul austriac Max Reinhardt, la vârsta de 19 ani, interpretând rolul lui Hermia în „Visul unei nopți de vară”. Olivia a semnat un contract cu cei de la Warner Bros. și a jucat în opt filme alături de celebrul Flynn, printre care și „The Charge of the Light Brigade” (1936) și „The Adventures of Robin Hood” (1938). În 1941 a jucat alături de Charles Boyer și Paulette Goddard în „Hold Back the Dawn”, rol care i-a adus o a doua nominalizare la Oscar.

Olivia de Havilland locuiește în Franța încă din 1950. A fost căsătorită de două ori, prima dată cu scriitorul Marcus Goodrich și ulterior cu jurnalistul Pierre Galante, ambele căsnicii sfârșindu-se prin divorț. Din prima căsnicie a avut un băiat pe nume Benjamin, care a murit în 1991, iar Gisele, fiica din căsnicia cu Galante, lucrează că jurnalistă în Franța.

Dincolo de problemele personale, de Havilland a reușit  schimbe pentru totdeauna industria cinematografică în momentul în care și-a dat în judecată studioul, Warner Bros., pentru încălcarea contractului. Actrița a câștigat procesul, ceea ce a dus la introducerea legii De Havilland, în care actorii sunt protejați de cerințele absurde ale studiourilor. Legea a permis vedetelor  negocieze contractele din acel moment astfel încât  nu fie forțate  aparțină unui singur studio pentru ani de zile.

Ultima mare doamnă a cinematografiei clasice a declarat într-un interviu pentru Vanity Fair că secretul longevității sale constă în trei constante care nu ar trebui să lipsească din viață nimănui: iubirea, râsul și lumina.

Tot din acceiasi categorie

Greenland

Gerard Butler confirmă că sunt în lucru sequel-uri la francizele „Fallen” și „Den of Thieves”, …

Leave a Reply

%d bloggers like this: