Home / Retetele lui Dan / BORS DIN OASE DE PORC

BORS DIN OASE DE PORC

Ciorba sau bors din oase de porc. O reteta simpla de ciorba taraneasca, cu multe zarzavaturi si oase cu carne de porc (coaste). Poate fi ciorba ardeleneasca, dreasa cu smantana, sau acrita cu bors, in restul tarii.

Fac des ciorba sau bors din oase de porc, mai ales cand acestea au si carne atasata de ele. Stiti deja ca cea mai frageda carne este cea de pe oase. In plus, cartilajele, fasciile si putina grasime de pe coaste fac ciorba si mai delicioasa.

Reteta aceasta seamana mult cu cea a ciorbitei de vacuta, doar carnea folosita facand diferenta.

CE ZARZAVATURI SE PUN LA CIORBA SAU LA BORS?

Pai cam ce avem la indemana: morcovi, radacini de patrunjel, pastarnac si telina, ceapa, ardei, rosii sau suc de rosii, pastai de fasole verde sau galbena, boabe de mazare, buchetele de conopida, cartofi etc. In functie de sezon, acestea pot fi proaspete, congelate sau la borcan sau un mix din toate acestea.Daca aveti zarzavaturi puse pentru iarna la borcan sau la congelator ati scapat de trei sferturi din munca! Uitati cum le punem noi, ca sa stiti la anul: zarzavaturi simple  sau in suc de rosi.n cazul acestei ciorbe puteti folosi amestecul de zarzavat cu suc de rosii. Din ingredientele de mai jos rezulta o oala de cca. 4-5 L cu ciorba sau bors din oase de porc.

  • 0,75- 1 kg oase de porc cu carne (coaste, garf)
  • 3 morcovi + 1 lingura de ulei
  • 2-3 radacini patrunjel
  • 1 radacina de pastarnac
  • 1 telina mica (sau o felie de telina)
  • 1 ceapa mare
  • 2 ardei rosii (pot fi si gogosari)
  • 3-4 cartofi
  • 100 g conopida
  • 100 g pastai de fasole
  • 100 g mazare verde boabe
  • 500 ml suc de rosii sau bulion (sau 2 linguri bune de pasta concentrata de tomate)
  • sare, piper
  • crengute de cimbru
In plus:
  • 1 pahar de bors
  • sau 1-2 lingurite de otet, zeama de lamaie
  • smantana (optional)
    CUM SE FACE ACEASTA CIORBA SAU BORS DIN OASE DE PORC?
    ce carne punem la ciorba de oase?

    Puteti pune si oase lungi sau late (femur, omoplat) ramase de la dezosarea unei pulpe sau a unei spate de porc. Si gatul (coloana vertebrala) este foarte potrivit. Eu am ales o bucata faina de piept de porc cu coaste.Ca sa fiarba mai repede am decis sa transez bucata in piese mai mici: am taiat coastele pe lung. Se vede ca au si putina grasime, exact cata trebuie.Am ales o oala mare (de cca. 6 L) in care am pus carnea la fiert in apa rece, cu 2 lingurite de sare.Am lasat-o sa fiarba cam 45 de minute, timp in care am cules spuma formata la suprafata, pana ce zeama a ramas limpede. Am completat cu apa din cand in cand.

    n acest rastimp m-am ocupat de legume si zarzavaturi.

    cum pregatim legumele si zarzavaturile pentru ciorba?

    Am spalat si decojit radacinoasele si apoi le-am taiat in cubulete marunte, pe cat se poate egale. Asta e chestia care mananca cel mai mult timp. La fel si ceapa si ardeii. Cartofii i-am taiat ceva mai mari, in cubulete cu latura de 2 cm. Morcovii i-am pus deoparte de restul legumelor.

    Am scapat mai usor cu conopida, fasolea pastai si mazarea pentru ca le-am avut in congelator, gata pregatite.De la mama am invatat sa calesc morcovul pentru ciorbe. Asa ca am luat o alta cratita si am asezat in ea cubuletele de morcov si le-am stropit cu o lingura de ulei. Le-am calit vreo 5 minute la foc mic, amestecandu-le ocazional. Nu trebuie sa se rumeneasca ci doar sa se inmoaie un pic, sa-si dezvolte culoarea frumoasa. Beta-carotenul (pigmentul) din morcovi este liposolubil, adica se dizolva in grasimi – de aceea se pune putin ulei.

    Bineinteles ca nu le punem pe toate de la inceput pentru ca fiecare are alt timp de fierbere iar cele mai delicate se vor dezintegra. Radacinoasele (morcovii caliti, patrunjelul, telina si pastarnacul) intra primele in oala, peste carnea care fierbe deja de trei sferturi de ora. Tot acum pun si ceapa (care numai bine se va „topi” si nu va ramane bucatele – pentru ca tare ma enerveaza ceapa fiart in farfurie) si 2-3 ramurele de cimbru uscat. Ciorba asta merge tare bine cu aroma de cimbru!

    Dupa vreo 20 de minute pun cartofii si ardeii.

  • Va doresc pofta buna!

Tot din acceiasi categorie

Varză nouă cu costiță

De cum s-a făcut varza în grădină am poftit la o Rețetă de Varză nouă cu …

Leave a Reply

%d bloggers like this: