Home / Retetele lui Dan / SALATĂ DE VINETE

SALATĂ DE VINETE

Salată de vinete cu maioneză rețeta românească tradițională. Cum se face salata de vinete albă și cremoasă, cu ceapă sau usturoi? Cum se coc vinetele pentru salată? Rețete cu vinete.Printre aperitivele îndrăgite de români se află multe salate cu maioneză, mezeluri și brânzeturi, ardei umpluți cu cremă de brânză sau roșii umplute cu vinete. Cred că cel mai îndrăgit fel cu vinete este această salată de vinete cu maioneză (sau fără). Spun asta pentru că nu toată lumea o face cu maioneză, respectiv cu gălbenușuri.La noi în casă se face salată de vinete cu maioneză doar iarna, din vinetele coapte și congelate. Acelea parcă sunt un pic mai negre și mai apoase și necesită un pic de ajutor.

Ingrediente :
  • 1,5-1,7 kg vinete proaspete (după coacere rămân cca. 850 g)
  • 3 gălbenușuri proaspete
  • sare
  • cca. 150-200ml ulei de floarea soarelui
  • zeamă de lămâie după gust

1 ceapă mică tocată fin sau 2-3 căței de usturoi zdrobiți.

CUM SE FACE SALATĂ DE VINETE :

Voi sări direct la faza de scurgere a vinetelor coapte și decojite. Le-am pus într-o strecurătoare de plastic și le-am lăsat la scurs 2-3 ore. Iese multă zeamă din ele.

După scurgere le-am cântărit: 850 g de pulpă de vânătă coaptă și scursă. E bine să știți asta dacă folosiți vinete congelate sau puse la borcan.

Până s-au scurs vinetele a venit noaptea iar restul pozelor sunt făcute la lumină artificială. Am scos vinetele din strecurătoare și le-am așezat pe un tocător mare. Le-am mărunțit cu un cuțit cu lamă lungă de inox. Pe vremuri se tocau cu ustensile speciale din lemn deoarece cuțitele erau din oțel simplu (nu inox) și acesta înnegrea vinetele.Mi-am pregătit și ceapa tocată mărunt precum și lămâia.

Unii nu suportă așa de bine ceapa crudă tocată și o clătesc sub un jet de apă rece înainte de a o pune în salată. Adica pun ceapa tocată într-o strecurătoare și o baga scurt sub jetul de apă al robinetului, apoi o lasă la scurs. Eu n-am asemenea probleme.

cum se mixează o salată de vinete cu maioneză?

Am mutat vinetele tocate într-un bol încăpător și am pus cele 3 gălbenușuri proaspete. Eu calculez cam 1 gălbenuș la 300 g de vinete coapte și scurse. Imediat am stors cca. 2 lingurițe de zeamă de lămâie și am pus 2 prize bune de sare direct peste gălbenușuri. Lămâia și sarea puse de la început ajută la deschiderea culorii salatei de vinete.

Tot din acceiasi categorie

Varză nouă cu costiță

De cum s-a făcut varza în grădină am poftit la o Rețetă de Varză nouă cu …

Leave a Reply

%d bloggers like this: