Home / Retetele lui Dan / Sarmale raw vegan

Sarmale raw vegan

In ultima luna am primit multe cereri atat aici cat si pe Facebook, unde am fost intrebata cum se pot face sarmale vegane intr-un mod mai sanatos, fara sa fie rasfierte pe foc.  Fiindca cei care sunt considerati raw foodisti pot consuma si un procent de hrana vegetala gatita.

In trecut am folosit pentru o perioada metoda sarmalelor facute la cuptor in oale de lut, insa prin 2005 am descoperit si aplicat o alta metoda mai sanatoasa si anume, folosirea unei oale de gatit electrica numita „slow cooker”.  Slow cooker-ul poate fi gasit si in Romania, si chiar la preturi accesibile. In decursul anilor am folosit mai multe modele, si chiar si cele mai ieftine s-au dovedit a fi foarte bune, deci nu trebuie neaparat un model foarte costisitor.

De ce imi place slow cooker-ul?

  • Merge pe un principiu simplu, gatire lenta la o temperatura mica pe o perioada lunga, chiar si o zi sau doua in functie de cum este programata.
  • Oala are trei setari, high, low si warm iar eu am setat-o atat la low cat si la warm timp de aproximativ 12h.
  • Un alt avantaj este ca gatirea lenta nu distruge instantaneu marea majoritate a vitaminelor si mineralelor asa cum se intampla cand mancarea este pe foc.
  • Gustul preparatelor este foarte imbogatit de aromele extraordinare ale legumelor, arome care nu se regasesc niciodata in mancarea gatita chiar si la foc mic.

Reteta de mai jos este preferata noastra si a fost inspirata de mama mea. Acum cativa ani ani buni in urma s-a gandit ca la sarmalele vegetariene pentru un gust extraordinar, ar putea adauga arahide sau samburi de dovleac cruzi in loc de obisnuitele ciuperci sau nuci pe care noi, cei cativa mofturosi ai mamei nu le mai suportam deloc.

Sarmale vegane

Ingrediente:

  • foile de la 2 verze murate marisoare
  • 500 g orez bio cu bob mic
  • 3 morcovi mari
  • 3 cepe marisoare
  • 1 radacina patrunjel
  • 100 g faina de arahide crude macinate in rasnita sau 100 g faina de seminte dovleac crude macinate in rasnita
  • apa filtrata pentru calit cat si pentru sarmale
  • ulei presat la rece pentru calit cat si pentru sarmale
  • 2-3 linguri pasta de rosii sau pasta din rosii uscate la soare (in ulei)
  • sare fara iod
  • cimbru
  • marar
  • busuioc

Sa trecem la treaba! Fiindca timpul e pretios, am tocat in robotul de bucatarie ceapa, morcovii si radacina de patrunjel. Acestea se calesc in cativa stropi de ulei si o cana de apa pana se inmoaie. Prefer sa nu le tin prea mult pe foc fiinda au timp sa se inmoaie si cand vor fi in slow cooker sau in cuptor.

La acest punct am stins focul si am adaugat orezul bine spalat, faina de dovleac sau arahide, macinata in rasnita, condimentele si sarea. Le-am amestecat bine, le-am acoperit cu un capac si am asteptat sa se raceasca. Intre timp am pregatim foile pentru sarmale, eliminand cotoarele incomode la impaturit sarmale.

Am format/rulat sarmale aratoase, toti stim cum sa o facem, asa ca salvez litere pentru final. 🙂 Cu grija le-am asezat in vasul ceramic al oalei electrice, fara sa pun un strat protector de varza cum se obisnuieste, fiindca nu este nevoie. Am turnat 500 ml apa, amestecata cu pasta de rosii si doua linguri de ulei presat la rece.

Am setat oala la High (7-8h) si dupa aceea pe Slow timp de 4-5 h. Depinde de orez, insa eu am folosit orez integral. Daca folositi orez alb pe care l-ati mai si inmuiat inainte, se pot face in doar 4-5 h pe HighWarm (am testat si varianta asta).

Sarmalele au iesit exceptionale, asa cum ies doar dintr-un slow cooker sau intr-o oala ceramica data la cuptor. Daca ar fi sa le comparam pe amandou, eu una inclin spre slow cooker unde aromele sunt mai bine imbinate si gustul este exceptional.

Pofta buna!

Tot din acceiasi categorie

Ciorba de salata verde

Ciorba de salata verde este un fel de mancare pe care il poti pune pe …

Leave a Reply

%d bloggers like this: