Home / Cine-Tv / The Platform

The Platform

“În epoca coronavirusului, în care un număr tot mai mare de cetățeni sunt solicitați sau ordonați să se baricadeze în casele lor pentru a aplatiza curba unei pandemii, claustrofobia și paranoia bine justificate din Platforma pot părea la fel de urgente precum actualele mesajele sociale destinate populației.”Într-o închisoare unde cei de la etajele superioare mănâncă mai bine decât cei de jos, care prind resturile, un bărbat luptă pentru ca toți să primească atât cât trebuie.

Când am văzut trailer-ul la TIFF-ul ăla șampion lig, din Toronto, septembrie 2019, El Hoyo m-a dus cu gândul la The Cube, SF-ul lui Vincenzo Natali, pe care l-am văzut în 1998 sau 1999.

Uimitoarea peliculă de debut a lui Galder Gaztelu-Urrutia, The Platform, a avut premiera la TIFF, criticii au premiat-o și au apreciat-o ca fiind o metaforă palpitantă și accesibilă de science-fiction/horror pentru inegalitatea socială din întreaga lume.

Azi, însă, în această paranoia care a cuprins lumea, Platforma este mesajul perfect pentru hrăpăreții care se gândesc exclusiv la ei, de fapt, nu știu câți înțeleg mesajul, e cum spunea nea Nae Tilihoi, lipsă de cultură fotbalistică, tată.

Mesajul intenționat, despre dezechilibrul unui sistem în care un grup mic de oameni are acces nelimitat la bogăție și putere, precum și capacitatea de a nega EVIDENT (pentru că evident este cuvântul obsesiv rostit în film), chiar și instrumentele de supraviețuire de bază ale persoanelor de sub ele, este încă FOARTE CLAR. Dar în epoca coronavirusului, în care un număr tot mai mare de cetățeni sunt solicitați sau ordonați să se baricadeze în casele lor pentru a aplatiza curba unei pandemii, claustrofobia și paranoia bine justificate din Platforma pot părea la fel de urgente precum actualele mesajele sociale destinate populației.

Iata si trailerul chiar aici:

Tot din acceiasi categorie

Kingsman-Cercul de Aur

Kingsman: Serviciul Secret prezintă lumea Kingsman – o agenție independentă și inteligentă care acționează până …

Leave a Reply

%d bloggers like this: